Iran kiest voor Total: overeenkomst ’s werelds grootste gasveld

Posted by Total Gas & Power on 14-nov-2016 9:58:33

Total heeft een voorlopige overeenkomst gesloten met Iraanse staatsoliemaatschappij NIOC voor de uitbreiding van ’s werelds grootste gasveld, South Pars. Daarmee is Total het eerste westerse oliebedrijf dat met Iran mag gaan samenwerken sinds het opheffen van de sancties tegen Iran begin dit jaar. Eerder ontwikkelde Total al de tweede en derde fase van het South Pars-gasveld in de Perzische Golf.

'Erkenning technische expertise en samenwerking'

Met deze overeenkomst rond de 11e fase in het ontwikkelingsplan wordt de succesvolle samenwerking tussen Total en de National Iranian Oil Company (NIOC) voortgezet. Patrick Pouyanné, CEO van Total: ‘We zijn weer terug in Iran om een nieuwe fase van dit gigantische gasveld te ontwikkelen. Total is verheugd door NIOC te zijn geselecteerd. Dit is een erkenning van onze technische expertise en van de samenwerking die onze groep door de jaren heen heeft opgebouwd met Iran.’ Pouyanné verklaart het project te ontwikkelen in strikte overeenstemming met de nationaal en internationaal geldende wetten.

South Pars, Iran (© Hamed Malekpour)

Uitbreiding Total in het Midden-Oosten

Het project levert een dagelijkse productiecapaciteit van 1,8 miljard kubieke voet: dat staat gelijk aan zo’n 370.000 vaten olie per dag. Het geproduceerde gas gaat naar het gasnetwerk van Iran. Pouyanné geeft aan dat het project aansluit bij de ambities van Total om meer actief te worden in de winning en productie van gas. Ook past het Iraanse project binnen de strategie om de activiteiten in het Midden-Oosten, waar de oorsprong van Total ligt, verder uit te breiden.

Samenwerking met staatsbedrijven Iran en China

Total kijkt uit naar de samenwerking met NIOC en het Chinese staatsbedrijf China National Petroleum Corporation (CNPC). Met een belang van 50,1% neemt Total het grootste deel van de ontwikkeling van de 11e fase van South Pars voor haar rekening. NIOC-dochterbedrijf Petropars krijgt een belang van 19,9%, het Chinese CNPC 30%. 

Topics: Gas

 

 

 

Total Klimaatrapport Download Total's Duurzaamheidsstrategie (PDF)

Inschrijven nieuwe updates

Recente updates