Energierapport september 2017

We geven u een update over de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt. Wat gebeurde er in september?

Gas

Storingen en onderhoud aan meerdere Europese gaspijplijnen zorgden ervoor dat de prijzen van gas stegen in de eerste helft van september. Door deze ontwikkelingen werd de TTF afhankelijker van gaslevering uit België.

Elektriciteit

De prijzen van windstroom gingen omhoog omdat er weinig productie was voorspeld in Nederland en Duitsland. Daardoor gingen de gasprijzen ook omhoog: een lage duurzame productie wordt vaak vervangen door flexibele, maar duurdere, gasproductie. De kolenprijs was hoog vanwege de hoge vraag naar kolen in China. Begin september werd bekendgemaakt dat de oudste kerncentrale van Frankrijk zal worden gesloten.

Olie

De prijs van Brent-olie heeft eind september zijn hoogtepunt bereikt: de marktprijs voor een barrel was maar liefst 59 dollar, de hoogste prijs in twee jaar. De prijs werd opgedreven door een besluit van OPEC om de productie van olie te verminderen. Deze productievermindering is in gang gezet om een verzadiging in de markt te compenseren die de prijzen laag hield. De verwachting is dat OPEC de verlaging nog tot maart 2018 in stand houdt.

Vooruitzichten

Op 25 september heeft een Franse kerncentrale vier reactoren gesloten omdat ze niet voldeden aan de veiligheidseisen om een mogelijke aardbeving te weerstaan. Drie van de reactoren zullen in oktober ook gesloten blijven. Eén reactor mag vanaf 7 oktober weer gaan draaien. De productie van kernenergie loopt hierdoor een flinke klap op, wat door zal klinken in de energieprijzen tot zeker het eerste kwartaal van 2018. De vraag naar gas zal vanwege het tekort aan kernenergie omhoog gaan.