Energierapport november 2017

We geven u een update over de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt. Wat gebeurde er in november?

Gas

De gasprijzen fluctueerden in november. Dat kwam onder andere door wisselende weersvoorspellingen. Gasprijzen bleven schommelen ondanks de aangekondigde fusie van Gasunie Transport Services en de Nederlands-Britse BBL pijplijn. Per 1 januari 2018 is er een directe verbinding tussen de twee grootste gashandelsplaatsen van Europa: de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF) en het Engelse National Balancing Point (NBP). Het exitpunt in Julianadorp verdwijnt, waardoor gas direct in de BBL pijplijn gebracht kan worden. De kosten om gas van Nederland naar Engeland te brengen, zullen afnemen.

Elektriciteit

Net als in oktober, volgde de Nederlandse energiemarkt begin november de markten in Duitsland en Frankrijk. Op 13 november kondigde het Franse energieconcern EDF een overeenkomst aan over de beschikbaarheid van kerncentrales. De Franse leverancier vermeldde niet welke reactoren zouden worden getroffen. Dit risico zorgde voor een prijsverhoging van stroom in meerdere Europese contracten.

Olie

De prijs van olie schoot omhoog toen op 30 november de OPEC aankondigde de productiebeperking van olie te verlengen tot december 2018. Dit geldt voor zowel landen die lid zijn van de OPEC als niet-leden.

Vooruitzichten

Gezien de tijd van het jaar zullen de weersomstandigheden de belangrijkste invloedsfactor zijn op de energiemarkt.