Energierapport januari 2018

We geven u een update over de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt. Wat gebeurde er in januari?

Gas

In januari waren de temperaturen in Noord-Europa boven gemiddeld. De warmere temperatuur in Nederland onderdrukte de vraag naar huishoudelijke verwarming (de vraag was zo’n 200 GWd/h lager dan in januari 2017). Hierdoor schommelde de gemiddelde gasprijs op de TTF (de virtuele handelslocatie voor gas). Aan het begin van de maand was de gasprijs €19,23/MWh en deze sloot eind van de maand op €17,88/MWh.

Energie

Na sterke verhoging van de energieprijzen in het begin van Januari, kwamen de prijzen later in de maand onder druk te staan. Dit kwam onder andere door sterke opwekking van windenergie en bovengemiddelde temperaturen in Noordwest-Europa.

Olie

In januari is de prijs van olie gestegen. Voor het eerst sinds 2015 kwam de prijs per vat boven de 70 dollar (op 25 januari was de prijs 71,42 dollar). Daarnaast bleef de olieprijs stijgen door de voortdurende productiebeperking van olie, opgelegd door de OPEC.

Groningen

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de Nederlandse regering geadviseerd de gasproductie in Groningen zo snel mogelijk te omlaag te brengen in verband met de aardbevingen. SodM wil de productie verlagen tot 12 miljard kubieke meter per jaar, dat is ongeveer een halvering ten opzichte van vorig jaar.